Την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 17:00-21:00 στο νέο κοινωνικό χώρο όπου δραστηριοποιούνται οι Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης, στην οδό Αλκμήνης 13-15 (απέναντι από την αλάνα πρασίνου, στο σχολείο πάνω από την Συνδίκα) συνεχίζουμε να μεταφέρουμε τις εμπειρίες του εξωτερικού για τη Συμμετοχική Πιστοποίηση!
Σε αυτή την εκδήλωση θα μιλήσουμε για τη θεμελιώδη λειτουργία της Συμμετοχικής Πιστοποίησης, που είναι να στηρίζει τις πρωτοβουλίες Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας. Θα εμβαθύνουμε επίσης στο πώς επηρεάζεται μια κοινότητα από την επιλογή να παρέχει η ίδια την εγγύηση που επιθυμεί για την τροφή που καταναλώνει, αυτόνομα, έξω από δημόσιους και ιδιωτικούς θεσμούς.
Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο έμπειρα και στιβαρά δίκτυα πρωτοβουλιών Κ.Υ.ΓΕΩ. που χρησιμοποιούν τη Συμμετοχική Πιστοποίηση, η MIRAMAP στη Γαλλία και το GASAP στο Βέλγιο.
Μαζί μας θα έχουμε τον Christophe Nothomb, συντονιστή του δικτύου Κ.Υ.ΓΕΩ. του Βελγίου, ο οποίος θα μας μεταφέρει την εμπειρία του για το πώς χρησιμοποιείται η Συμμετοχική Πιστοποίηση στο δίκτυο του Βελγίου και πώς ενδυναμώνει και αναπτύσσει τις συνεργασίες παραγωγών-καταναλωτών στο πλαίσιο του δικτύου τους.
Παρακαλούμε όσες/οι ενδιαφέρονται, να δηλώσετε συμμετοχή με τους ακόλουθους τρόπους:
Τηλ: 2310867602
Email στο: bethechange@agroecopolis.org
Προσωπικό μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/Agroecopolis.Hellas
Λίγα λόγια για τη Συμμετοχική Πιστοποίηση
Μπορούν να υπάρξουν (βιολογικά) προϊόντα εγγυημένης ποιότητας χωρίς να πιστοποιούνται από τρίτους φορείς;
Τα «Συστήματα Συμμετοχικής Εγγύησης είναι τοπικά συστήματα διασφάλισης της ποιότητας, που πιστοποιούν τους παραγωγούς με βάση την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων και βασίζονται σε ένα υπόβαθρο εμπιστοσύνης, κοινωνικών δικτύων και ανταλλαγής γνώσεων» (IFOAM, 2008) .
Τα Συστήματα Συμμετοχικής Εγγύησης δίνουν υψηλή προτεραιότητα στο να ανταλλάσσεται η γνώση και να βελτιώνονται οι δεξιότητες – τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα προγράμματα πιστοποίησης που ξεκινούν με την ιδέα ότι πρέπει να αποδειχθεί ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι σύμφωνα με την πιστοποίηση, τα προγράμματα PGS χρησιμοποιούν εμπιστοσύνη στη βάση της ακεραιότητας. Χτίζουν από εκεί με διαφάνεια, ανοικτό πνεύμα, και συλλογική ευθύνη, που διατηρούνται σε ένα περιβάλλον που ελαχιστοποιεί τις ιεραρχίες και τα διοικητικά επίπεδα.
Η Συμμετοχική Πιστοποίηση σε συνδυασμό με τη Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία γίνονται ένα δυνατό εργαλείο για την ενδυνάμωση των εναλλακτικών δικτύων διατροφής.
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.