Το ΑγροΟικόΠολις, το Ελληνικό Δίκτυο για την Αγροοικολογία, τη Διατροφική Κυριαρχία και την Πρόσβαση στη Γη, επίσημος εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών κινημάτων της Διατροφικής Κυριαρχίας, της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόσβασης στη Γη, έχει ξεκινήσει μια σειρά εκδηλώσεων σε αγροτικές, αστικές και ημιαστικές περιοχές.
Η θεματική των εκδηλώσεων είναι η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ) ως εργαλείο ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, ενδυνάμωσης του ρόλου των μικρών παραγωγών και δημιουργίας ανθεκτικών κοινοτήτων.
Η πρώτη εκδήλωση έλαβε μέρος στη Ζαγορά Πηλίου στις 14/11/2019 και είχε τη μορφή συζήτησης με παραγωγούς.
Η συζήτηση ξεκίνησε με μια αναφορά στο κλίμα και την αλλαγή που βιώνουμε. Η χρήση συμβατικών μεθόδων καλλιέργειας με αλόγιστη χρήση χημικών, οι φυτείες μονοκαλλιέργειας που εξουθενώνουν το έδαφος, η αποφυγή αγρανάπαυσης στο βωμό του κέρδους είναι μερικοί μόνο παράγοντες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και διογκώνουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Τεράστια χρηματικά ποσά καταναλώνονται, ετησίως, για την προστασία του οικοσυστήματος, την επαναφορά της βιοποικιλότητας στον πλανήτη και την κλιματική κρίση που βιώνουμε δίχως εμφανές αποτέλεσμα! Όλη αυτή η περιβαλλοντική αβεβαιότητα οδηγεί σε αλλαγές και νέες μεθόδους καλλιέργειας (υδροπονικές καλλιέργειες, χρήση τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας) που υποβαθμίζουν την ποιότητα της παραγόμενης τροφής.
Λόγω του ότι οι παραπάνω τεχνικές είναι πολύ δαπανηρές, πολλοί, μικρής κλίμακας παραγωγοί, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις παραπάνω πρακτικές που προβάλλει ως ορθές, το νέο διατροφικό σύστημα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι η αδυναμία ελέγχου της παραγωγής από τους ίδιους τους καλλιεργητές και η παράλληλη ενίσχυση των μεσαζόντων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σύστημα διανομής και προώθησης προϊόντων διατροφής.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, θεωρούμε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέα μοντέλα παραγωγής -βασισμένα στην αγροοικολογία– στα οποία τόσο ο παραγωγός, όσο και ο καταναλωτής θα είναι ο κυρίαρχος του διατροφικού συστήματος! Όλοι μας, ως καταναλωτές, βυθισμένοι στο παρόν σύστημα και τον υπερκαταναλωτισμό που αυτό προωθεί, ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την ποικιλία τροφίμων που παρέχει το σούπερ μάρκετ και όχι για τη ποιότητα και την προέλευση αυτών!
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι τρώμε, από πού προέρχεται η τροφή μας και αν αυτή είναι ηθική (έχει παραχθεί δηλαδή με ηθικές εργασιακές συνθήκες). Οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν ενσωματωθεί για τα καλά στη καθημερινότητα μας και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως ακόμη και μια αγροτική περιοχή σαν τη Ζαγορά που παράγει τόσο φυτικά όσο και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι εξαρτημένη από τη παρούσα διατροφική συνθήκη!
Θεωρώντας πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, προτείνουμε ως νέα μοντέλα παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ).
Η ΚΥΓΕΩ, είναι μια άμεση συνεργασία βασισμένη στην ανθρώπινη σχέση μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών όπου οι κίνδυνοι, οι ευθύνες και οι απολαβές της αγροτικής εργασίας μοιράζονται μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας. Σε αυτό το μοντέλο παραγωγής, οι καταναλωτές αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην τροφή. Μπορούν να επισκέπτονται τους παραγωγούς στα αγροκτήματα τους και να ελέγχουν τη παραγωγική διαδικασία μέσω αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Αυτός ο ενεργός ρόλος των καταναλωτών ονομάζεται Συμμετοχική Πιστοποίηση , και συνεχίζει πέραν της απλής βιολογικής πιστοποίησης. Επικεντρώνεται στην αγροοικολογία και βασίζεται στο κοινό όραμα, τη συμμετοχή, την εμπιστοσύνη και την αλληλοβοήθεια στους παραγωγούς.
Όλα τα παραπάνω μοντέλα / εργαλεία αποτελούν τη μοναδική λύση στο μείζον πρόβλημα του αγροδιατροφικού τομέα. Η ΚΥΓΕΩ προσφέρει ασφάλεια στους παραγωγούς μέσω του οργανωμένου δικτύου καταναλωτών. Προσφέρει καλύτερες τιμές διάθεσης των προϊόντων τους, ενώ με το Σύστημα Συμμετοχικής Πιστοποίησης, μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής και οι καταναλωτές έχουν ενεργό ρόλο στη ποιότητα της τροφής τους!
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.