Αντιμέτωποι με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιο-οικονομία και τις προτάσεις της Προεδρίας της ΕΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ που στηρίζουν τα κατοχυρωμένα συμφέροντα της αγροτοβιομηχανίας, το ECVC και το ECO RURALIS στο Βουκουρέστι απορρίπτουν αυτές τις προτάσεις και απαιτούν την επικράτηση των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και των Αγροτών στη νέα ΚΓΠ, όπως αυτό διατυπώνεται στη Δεκαετία Οικογενειακής Γεωργίας του ΟΗΕ.
*********************
Βουκουρέστι, 3 Ιουνίου 2019
Χρησιμοποιώντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των πολιτών για να μεταμφιέσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι προτεραιότητες της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Βουκουρέστι, το τελευταίο σαββατοκύριακο, ήταν κυρίως η παραγωγή βιοκαυσίμων και η απορρύθμιση των ΓΤΟ.
Επίσης, την τελευταία στιγμή, η Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ ζήτησε να εξεταστεί η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ σε αυτό το Συμβούλιο, με στόχο την προώθηση των διαπραγματεύσεων πριν από την επόμενη συνεδρίαση του επίσημου Συμβουλίου στις 17 Ιουνίου, αν και υπάρχουν χώρες που αρνούνται να συνεχίσουν τις συζητήσεις μέχρι να συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ.
Η στρατηγική βιοοικονομίας ήταν η κατευθυντήρια γραμμή των συζητήσεων των υπουργών, σχέδιο που αποσκοπούσε στην «προετοιμασία του δρόμου προς μια πιο καινοτόμο, αποτελεσματική από πλευράς πόρων και ανταγωνιστική κοινωνία», η οποία συγκεκριμένα μεταφράζεται ως μεταφορά των δημοσίων πόρων στις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες και την επέκταση της αγοράς τους. Ένα παράδειγμα -και θεωρείται ιστορία επιτυχίας από τη ρουμανική Προεδρία- είναι η κοινή επιχείρηση βιολογικών βιομηχανιών Joint Undertaking (BBI – JU*), όπου λειτουργούν εταιρείες όπως η BASF, η Total και η Cargill.
Επιπλέον, τα σχέδια προτάσεων για την ΚΓΠ που υπέβαλε η ρουμανική προεδρία υποστηρίζουν τα συμφέροντα των μεγαλύτερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των βιομηχανικών μοντέλων, δεδομένου ότι προτείνει την κατάργηση της υποχρεωτικής αναδιανομής της βοήθειας.
Εν τω μεταξύ, λίγα μόλις μέτρα από την εκδήλωση της ΕΕ, το ECVC, το ρουμανικό του μέλος Eco Ruralis, μια δωδεκάδα μικρών γεωργικών οργανώσεων και η Κοινωνία των Πολιτών από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, μαζί με εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συναντήθηκαν για μια σειρά θεματικών forum για την εφαρμογή των Δικαιωμάτων των Αγροτών στην ΚΑΠ και στις δύο περιοχές.
Στη συνάντηση της 1ης Ιουνίου, πήραν μέρος όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που συμμετέχουν στη διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ: η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας, η Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ και το Κοινοβούλιο της ΕΕ. Επιπλέον, δύο θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών ολοκλήρωσαν τη διεθνή θεσμική παρουσία: ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών – FAO (από το Διεθνές Αρχηγείο καθώς και από το Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία) και το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρώπινα δικαιώματα.
Η συζήτηση που διεξήχθη την 1η Ιουνίου με τους θεσμούς, αγρότες και νομικούς εμπειρογνώμονες διερεύνησε τις ευκαιρίες που προσφέρει το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τη Δεκαετία Οικογενειακής Γεωργίας για την εφαρμογή της πρόσφατα εγκριθείσας Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Αγροτών, η οποία θα συνεπαγόταν τη δημιουργία δημόσιων πολιτικών υπέρ των αγροτών μικρής κλίμακας. Οι συζητήσεις για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής προς τους μικρούς οικογενειακούς αγρότες επίσης έγιναν βαθύτερες.
Αποσπάσματα:
«Πριν από λίγες ημέρες, στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς έναρξης της Δεκαετίας για την Οικογενειακή Γεωργία, το ECVC ενσωματώθηκε επισήμως στη διακυβέρνηση αυτού του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, ως μέλος της Διεθνούς Διευθύνουσας Επιτροπής. Το ECVC αναπτύσσει δεσμούς και ανοίγει χώρο για την πολιτική τροφίμων και γεωργίας, χρησιμοποιώντας τα μέσα του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων μας. Δεκάδες εκατομμύρια αγροτών αναμένουν από την ΕΕ μια στροφή προς μια προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια απάντηση στην οικονομική, κοινωνική και κλιματική κρίση », δήλωσε η Ramona Duminicioiu, Ρουμάνα χωρικός , εκπρόσωπος του ECVC.
«Σήμερα, στις περισσότερες χώρες, το εισόδημα των αγροτών είναι κατά μέσο όρο το ήμισυ του εισοδήματος των άλλων πολιτών κάθε χώρας. Επιπλέον, η κατανομή της εισοδηματικής στήριξης της ΚΓΠ που θα πρέπει να αποζημιώσει τους αγρότες για την πολιτική της ΕΕ για χαμηλές τιμές παραγωγής εξαιρεί Το 40% των Ευρωπαίων αγροτών και επικεντρώνεται μόνο στο 8% των αγροτών που λαμβάνουν το 75% της στήριξης. Αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο José Miguel Goncalves, εκπρόσωπος του ECVC, ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Βουκουρέστι, όπου η ECVC και το Eco Ruralis, μαζί με άλλες οργανώσεις των αγροτών και της κοινωνίας των πολιτών, συναντήθηκαν για την υποστήριξη μιας κοινής γεωργικής πολιτικής που να έχει ρίζες στα αγροτικά δικαιώματα.
«Μπορεί να νομίζουμε ότι πληρώνουμε για φτηνή τροφή, αλλά, στην πραγματικότητα, αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στη Γη. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανικής γεωργίας, που προωθούνται από τις γεωργικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η κλιματική αλλαγή, η σπατάλη τροφής και η κατάρρευση της βιοποικιλότητας, είναι υπερβολικά υψηλές τιμές για να τις πληρώνουμε», πρόσθεσε η Stanka Becheva, από τους Φίλους της Γης της Ευρώπης, μιλώντας εξ ονόματος της περιφερειακής συμμαχίας για την Διατροφική Κυριαρχία, της Nyeleni Europe και της Κεντρικής Ασίας.
See photos of the meeting here : https://flic.kr/s/aHsmDZdZ5w
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.